Maldives - Atol Ari

Maldives - Atol Ari is definitely the most beautiful place I have ever been to. It is not possible to describe the nature by words - I hope pictures will help. 

Maledivy - Atol Ari je rozhodně to nejkrásnější místo jaké jsem kdy navštívila. Těžko jeho krásu můžu popsat jen slovy, doufám tedy, že obrázky pomůžou.



This trip was a present from my grandfather for my high school final exam. I traveled in June 2010 with my mother and grandmother. Our journey started in Prague. We flew with Condor via Frankfurt and after 12 hours landed in capital of Maldives - Male. We did not have chance to see anything from Male because we had to catch our last plane - hydroplane. It was my first experience with hydroplane. I am a little bit scared of flying, but it is a bg difference to fly with huge Airbus and with tiny hydroplane. We were able to  observe our pilots the whole journey as there were no door between them and us. After aprox. one hour we landed in the middle of the ocean and waited for a boat that trasfered us to our accomodation.

Tento výlet jsem dostala jako dárek od dědy za maturitu a uskutečnil se v červnu 2010. Cestovala jsem spolu s mámou a babičkou. Naše cesta začala v Praze odkud jsme letěly se společností Condor. Absolvovaly jsme jeden přestup ve Frankfurtu a po zhruba 12 hodinách letu jsme přistály v Maledivském hlavním městě Male. Z Male jsme bohužel nic neviděly, protože jsme musely chytnout další letadlo - hydroplán. Byla to moje první zkušenost s letem v hydroplánu. Z létání mám trochu strach, ale je obrovský rozdíl letět obřím Airbusem a maličkým hydroplánem se kterým hází vítr do všech stran. Výhled na Maledivské domečky a ostrovy za to ale stál. Zajímavé bylo, že jsme po celou dobu letu mohli pozorovat piloty, protože jejich kabina neměla dveře. Asi po hodině letu jsme přistály uprostřed oceánu a čekaly na loď, která nás měla dovézt do ubytování.





  
We stayed in the Atol Ari - small island that you can go throught during one hour. We were accomodated in a bungalow in Sun Island Resort and if we opened the door we were literally on the beach. Alone. No people anywhere. The reason was that there were only one hotel on the island so the people were spreaded all over the island. Interesting thing about the accomodation was the bathroom. It had no ceiling so you took your shower watching palmtrees above your head. I guess the reason was the high humidity.

 As you can see from the photos - the sand was white and the water crystal clear. Paradise for all divers. We only snorkled thought saw many colorful fishes, corals and even sharks! There were only small ones around the beach, but one evening we visited the pier and the stuff from restaurants fed the sharks with food leftovers. Maybe they did it to not have their sharks hungry, who know. The most awsome experience for me was the ray feeding! Firstly I had to sign some documents that warned me about danger that ray could cause and then I was given some fish and when the ray swam up to me I put the fish right into its mouth. I have never experienced anything like this before and it was awsome!

Dovolenou jsme strávily na Atolu Ari, malém ostrůvku, který se dá pěšky projít zhruba za jednu hodinu, ubytováni v bungalovech v hotelu Sun Island Resort. Když jsme otevřely dveře našeho bungalovu ocitly jsme se přímo na pláži. Sami. Nikde ani noha. Důvodem bylo, že na celém ostrově byl pouze jeden jediný hotel a tak jeho návštěvníci byli rozptýlení po celém ostrově. Zajímavou věcí na našem ubytování byla koupelna. Neměla vůbec žádný strop, takže když jste se sprchovali mohli jste pozorovat palmy a poletující papoušky přímo nad vaši hlavou. Myslím, že tomu tak bylo z důvodu velké vlhkosti, která je pro Maledivy typická.


Jak můžete vidět z fotek, písek je zde zářivě bílý a voda křišťálově čistá. Maledivy jsou také rájem pro všechny potápěče. My jsme pouze šnorchlovaly, ale i tak jsme viděly mnoho barevných rybiček, korálů a dokonce i žraloky. Malí se objevovali přímo u pláže. A každý večer probíhalo krmení velkých žraloků, kdy personál  restaurace házel z mola do moře zbytky jídla. Nejspíše to dělali, aby žraloci nebyli hladoví. Kdo ví. Podívaná to byla každopádně úžasná. Nezapomenutelné však pro mě bylo krmení rejnoků. Nejdříve jsem musela podepsat dokumenty o tom, že vše budu dělat na vlastní nebezpečí a pak už jsem od místního Maledivce dostala plnou hrst syrových rybiček. Počkala jsem než rejnok připluje k pláži a potom jsem mu celou ruku i s rybičkami strčila do tlamy. Ze začátku jsem se celkem bála, ale nakonec to byl jeden z největších zážitků.










This article is quite short, but it has already been 4 years since I have visited Maldives so my memories are not fresh and this holiday also were quite relaxing. We were spending all days on the beach with our drinks enjoying the beautiful sceneries. If you ever get a chance to visit this place, don't hesitate and do it!

Z toho důvodu, že od návštěvy Malediv uplynuly už 4 roky je tento článek poměrně krátký. Pravdou také je, že většinu času jsme strávily povalováním se na pláži, popíjením drinků a užíváním si té krásné přírody. Pokud ale někdy budete mít šanci tohle místo navštívit neváhejte ani na moment!


0 komentářů:

Okomentovat