Mauritius - Diwali feast

The Diwali feast is one of the most important holiday in Mauritius. The feast signifies the victory of ligh over darkness, knowledge over ignorance, good over evil and hope over despair. During our stay in Mauritius the holiday fell up on the 3th of November, but this year it was on October the 23th. This holiday comes originaly from hinduism, but it is not considered as a religious feast in Mautiritius these days, but it is celebrated all over the cultures and religions. 

Diwali, neboli svátek světel, je vůbec jedním z nejvýznamnějších svátků pro Mauricijce. Oficiálně se jedná o vítězství světla nad tmou, znalostmi nad nevědomostí, dobra nad zlem a nadějí nad zoufalstvím. Svátek je pohyblivý a začíná vždy 15. dne hinduistického měsíce Kartik, 20 dnů po hinduistickém svátku Dasahara, když je měsíc v novu. Během naší návštěvy termín připadnul na 3. listopadu, zatímco letos už na 23.října. Svátek sice původně vychází z hinduismu, ale dnes už na Mauriciu není považován za náboženský, ale slaví ho všichni obyvatelé napříč vyznáními a kulturami. 

Zdroj
Since we had arrived to our hotel, we could see the stuff preparing everything for that night. We were currious and started to ask what was going on. They told us about the feast and recommended us to take a taxi during the Diwali night and go through Triolet village. We really did and it was unforgettable. 

Už od našeho příjezdu do hotelu jsme mohly pozorovat, jak personál všechno připravuje na tento večer. Vypadalo to, že se chystá nějaká oslava, a jelikož jsme o Diwali neměly ani ponětí, tak jsme začaly vyzvídat. Dozvěděly jsme se, že bude tento velký svátek a zároveň jsme dostaly doporučení, že úplně nejhezčí z celého ostrova je v tento den nedaleká vesnice Triolet a že si máme vzít taxík a nechat se po ní provést. Daly jsme tedy na rady místních a v noc Diwali jsme se skutečně do vesnice vypravily. Byl to pro mě nezapomenutelný zážitek. 


Hotel decoration

Absolutely every house was lightened with a milion light chains, there were candles along the pavements and local people were offering candies in front of their houses. Firstly we went through the village by taxi. Our driver was so nice and showed us the most beautiful houses and he still stopped so we could take photos of them. After we walked a little bit and we even tried some candies that were offered us. If you would like to know more about Diwali just clik here. I am so happy we visited the island during this period and if you are planning holiday in Mauritius I highly recommend to choose the Diwali time. It is totaly worth it!

Úplně naprosto každý dům byl od střechy až po podlahu potažený miliony světelných řetězů, podél chodníků byly svíčky a před každým domem stály jeho obyvatelé a nabízeli kolemjdoucím cukrovinky. Tento svátek má také symbolizovat pohostinnost a lidé tedy v tento den hostí sousedy, kamarády nebo i jen kolemjdoucí. Město jsme si nejprve projely autem. Taxikář nás vozil k těm nejhezčím domům a pořád zastavoval, abychom si mohly vše vyfotit. Poté jsme kus prošly i pěšky a dokonce jsme u dvou domů ochutnaly i nějaké cukroví. Kdyby vás zajímalo víc o tomto svátku, tak zde je celkem podrobný popis. Jsem strašně ráda, že jsme se v naší návštěvě trefily zrovna do této události a mohly jsme to všechno vidět. Pokud tedy plánujete dovolenou na Mauriciu, určitě doporučují sladit její termín s datem Diwali. Opravdu to stojí za to.


Houses in Triolet

You can find the post about my Mauritius trip here.

O mé návštěvě Mauriciu si můžete přečíst zde.


4 komentářů:

  1. I love all of the lights! It looks like it was incredible to see in person.

    OdpovědětVymazat
  2. Oh, I love the concept of the holiday. Sounds awesome and this looked really cool! I'm such a sucker for fairy lights :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. So am I! I put lights everywhere during Christmas so Diwali would be my favorite holiday! :D

      Vymazat