Brighton - Great Britain

Brighton je město, které se nachází na jižním pobřeží Anglie a žije zde asi 155 000 obyvatel. Já jsem Brighton navštívila na 2 dny v rámci výletu do Londýna a musím říct, že za návštěvu toto místo určitě stojí. Nejsnadnější způsob jak se sem dostanete, je vlakem. Přímá linka jezdí jak z letiště Gatwick (30 minut), tak i z Londýna (50 minut) a pokud si lístek koupíte online na přesný čas, vyjde vás jen na 5 liber. Co se týče ubytování, tak za sebe určitě mohu doporučit Kempfield House. Cena pokoje za noc je 1400 Kč, což určitě není nejlevnější, ale hotel, se nachází na skvělém místě, přímo naproti Brighton wheel a hned u pláže, což může být velkou výhodou pokud se do Brightonu vydáte v létě. My jsme to tedy ocenily ale i v listopadu, jelikož pláže v Brightonu jsou opravdu krásné i v zimním období. Navíc do centra města je to od Kempfield House jen kolem 10 minut chůze. 

Brighton is a city with 155 000 inhabitants located on the south cost of England. I spent in Brighton 2 days during my trip to London and I have to say it was really worth it. The easiest way how to get there is by train. There is a direct connection from the Gatwick airport (30 minutes) and from London (50 minutes). If you buy a ticket online and on time, you will pay only 5 pounds. Talking about the accommodation I can recommend you the Kempfield House. Room price was around 40 pounds per room per night, which is not the cheapest one, but the hotel is located near the beach across from the Brighton wheel and to the city centre only 10 minutes by walk.

View in front of the Kempfield House


A co byste v Brightonu neměli minout?/What you should not miss while visiting Brighton?

BRIGHTON PIER
Brighton pier je molo, na kterém se nachází zábavní park. První část mola je dost bláznivá, protože se zde nachází spoustu hracích automatů a gamblerů, kteří se pokouší zbohatnout. My jsme si pár her také zahrály, ale bohužel jsme nezbohatly. V druhé části mola pak najdete nejrůznější pouťové atrakce, které ale během naší návštěvy byly zavřené, což mě trochu mrzelo, protože myslím, že horská dráha přímo nad otevřeným mořem by mohl být dobrý zážitek. Vstup na molo je zdarma.

There is an amusement park in Brighton pier. First part of pier is full of slot machines and full of gamblers trying to get rich. We also tried to get rich, but without any success. In second part of the pier are located some rollecosters that were unfortunatelly closed during our visit. It made me sad because I think it would be a fun. Entrance to the pier is free of charge.

Brighton pier
Inside the pier
THE ROYAL PAVILION
Royal pavilion je jednou z dalších dominant Brightonu, která je pozoruhodná hlavně svým architektonickým stylem inspirovaným Indií. Vnitřek je zase naopak vybaven v Čínském stylu. Tento pavilon nechal vystavě král Jiří IV. na přelomu 18. a 19. století jakou svou letní rezidenci. Večer je pavilon nasvětlen růžovo - fialově, což opět působí celkem pozoruhodně. Během naší návštěvy pod ním bylo postaveno kluziště, kde probíhalo večerní bruslení.

The Royal pavilion is one of Brighton dominants. The Pavilion is very unique by its architecture inspired by India. The interior is decorated in a Chinese style. Pavilion was build by the king Henry the IV. during the 18th/19th century as his summer residence. During the evening it was lightened with pink and violet colors and in front of the pavilion was build the ice rink for evening ice skating.



Royal pavilion
Royal pavilion at night
 THE LANES
The Lanes jsou úzké uličky plné obchodů a krásných domů. Naleznete zde mnoho značek známých i neznámých. Obchody otevírají až kolem 10 hodiny. Nás vzbudili racci už v 6 ráno, takže jsme celé dopoledne strávily na pláži, než v uličkách otevřely obchody a mohly jsme je začít prozkoumávat. V uličkách se celkem snadno zamotáte, ale město je opravdu maličké, takže se určitě neztratíte. Mimo The Lanes se mi také moc líbila North Lane, což je jedna velká dlouhá ulice, opět plná zajímavých obchodů. Za návštěvu určitě stojí obchody s dekoracemi do bytu.

The Lanes are streets full of shops and beautiful houses. You will find here many well known brands and also many unknown. Opening time is around 10 o'clock. We were woken up by seagulls already at 6 o'clock so we spent the whole morning at the beach until the shops opened. I also liked North Lane that is one long street again full of interesting shops. I definitely recommend the shops with home decoration.



SHOPPING IN BRIGHTON
I přesto, že za nákupy jsem zde příliš peněz neutratila (přece jen jsem před sebou měla ještě tři dny v jednom z nejdražších měst - Londýně), je podle mého názoru Brighton na nakupování skvělé místo. Prvních několik hodin jsem jen chodila a  nadšeně ukazovala na všechny obchody, které znám ze zahraničních blogů, ale v České republice je nenajdete. Jedním z nich je třeba i Jo Malone, který vypadal tak strašně luxusně, že jsme se neodvážily ani vejít dovnitř. Tuhle svojí touhu jsem si ale splnila alespoň na letišti, kde byl Jo Malone koutek a mohla jsem si tak očuchat všechny ty opěvované vůně a svíčky. Dále zde najdete New Look, Forever 21, Urban Outfitters, Miss Selfridfe, Primark nebo Kiehl's (který je nově už i v Praze). Nemohly jsme vynechat samozřejmě i drogérie Boots a Superdrug. Jako vždy, když jsem v zahraničí, mi přišlo zábavné i procházet klasický supermarket s potravinami. V jednom z nich jsme dokonce objevily výborný nápoj, který se jmenuje Peanut hottie. Pokud jste milovníkem burákového másla, Peanut hottie určitě musíte ochutnat. Všechny tyto obchody samozřejmě najdete i v Londýně, ale na Brightonu se mi líbilo, že jsou téměř prázdné. Třeba v Primarku jsme byly skoro sami, zatímco v Londýně v něm nebylo k hnutí. 


Even though I did not spend a lot of money for shopping here (I had to save some to London), I think Brighton is a great place for shopping. Firstly I was walking through the city and pointing to every shop I knew from the foreign bloggers, but we did not have it in the Czech Republic. One of them was Jo Malone, which looks so luxurious and fancy I was even scared to walk in. Luckily it was also at the airport so I had a chance to sniff all its famous fragrances and candles. You will also find New Loo, Forever 21, Urban Outfiters, Miss Selfridge, Primark or Kiehl's (that was newly opened also in Prague) in Brighton. We could not miss the drugstores like Boots and Superdrug. I also found interesting even walking in a supermarket as always as I am abroad. We even discovered super yummy drink - Peanut hottie. If you are a peanut butter lover you have to try this! All of these Brighton shops are of course also in London, but I liked how these shops were empty and not so croweded.


EATING
Restaurace jsou v Brightonu, stejně jako v Londýně, drahé. Za hlavní chod, dáte kolem 10 liber. Když si k tomu přičtete pití, přílohu, případně nějaký ten dezert, necháte v restauraci kolem 700-800 Kč ani nemrknete. My jsme se tedy pokoušely stravovat levnějším způsobem. 

  • Marks&Spencer - sekci s jídlem v M&S mám moc ráda i v Praze. V Anglii je ale nabídka o dost rozmanitější a co jsem si tak všimla, tak ceny jsou o trochu nižší. Mým favoritem je hummus s mrkví. Rozhodně si ale nekupujte podezřele levný džus s nápisem squash. Není to totiž džus, ale šťáva.
  • Fish&Chips - jelikož jsem byla v Anglii poprvé, moje touha ochutnat pravé Fish&Chips byla velká. Nevím, jestli všude chutnají tak, jako v Brighton Pier, ale ty v Brighton Pier bych vážně nikomu nedoporučila. Ryba neměla vůbec, ale vůbec žádnou chuť a jestli ano, tak to člověk stejně nemohl zjistit, protože všechny chuťové buňky se mu po prvním kousnutí utopily v hektolitru oleje, který ze smažené ryby vytékal. Pokusila jsem se rybu z nejhoršího dostat papírovým kapesníčkem, ale marně. 
  • Catwalk cupcakes - po nezdařilé rybě jsme se vydaly si trochu spravit chuť na cupcake. O této cukrárně jsme věděly už před odjezdem, protože je celkem známá. Cupcaky mají opravdu vynikající! Jen trochu škoda, že jsem nezůstala u původního záměru, dát si ho s čajem. Když jsem totiž na nabídkové tabuli uviděla - hot chocolate with cream and mini marshmallow, nešlo odolat. Jsem si jistá, že po této svačince se všechna krev v mém těle přeměnila na cukr.
  • Waitrose nebo Sainsbury's - klasické supermarkety, kde si můžete nakoupit cokoliv budete chtít. A znovu připomínám, ve Waitrose nezapomeňte na Peanut hottie! Jeden pytlíček na ochutnávku nestojí ani libru.

Restaurants in Brighton are very expensive as well in London. Main course is around 10 pounds. If you add some drink, side and dessert you will spend around 23 pounds just for a dinner/lunch. As students we tried to find a cheaper way.

  • Marks&Spencer - I really like M&S grocery even in Prague, but the choice is much wider in England. Even the prices are lower. My M&S favorite is hummus with carrot. Do not buy a super cheap juice with sign "squash" on it. It is not a juice, but some kind of syrup you have to water down which i did not know!! 
  • Fish&Chips -  since this was my first England trip I wanted to try their fish and chips. I do not know if all fish and chips taste same like in Brighton Pier, but I would not recommend that Piers's at all! The fish had no taste at all, but if it had I could not even know as after every bite my mouth was full of oil that leaked out of the fish. I tried to fix it with some paper hanky, but to no effect.
  • Catwalk cupcakes - after the disgusting fish, we went to eat some cupcake. Initially I wanted to have my cupcake with tea, but I did not resist the hot chocolate with cream and mini marshmallow. I tell you, my blood was transformed to sugar after that.
  • Waitrose or Sainsbury's - normal supermarket, where you can buy whatever you need. But do not forget the Peanut hottie! 

Catwalk cupcakes

Inside the Catwalk cupcakes

Disgusting fish and chips

Jedním z míst, které se mi na Brightonu líbilo nejvíc, je rozhodně pláž, o které si můžete přečíst zde.
Brighton je opravdu krásné místo a pokud se někdy ocitnete na jihu Anglie, určitě vám ho k návštěvě doporučuji. Myslím, že 2 dny, které jsme zde strávily byly tak akorát. Všechno jsme viděly několikrát a být zde delší dobu, tak už bych moc nevěděla co dělat. Velkým lákadlem jsou pro mě ještě útesy Seven Sisters, které se nachází nedaleko, ale na které nám už bohužel nezbyl čas. 

Place I liked the most is the beach (you can read about it here).
Anyway Brighton is really beautiful city and if you will be in southern England I recommend you to visit it. I think 2 days we spent here was enough. We saw everything. I would love to visit one day also a coastline Seven Sisters that must be wonderful as well. Maybe next time.

Seven Sisters, Source


1 komentářů: