Budapest trip

Obvykle na vánoční trhy jezdím do Vídně nebo do Drážďan. Letos jsem ale vymyslela, že bychom mohli udělat trochu větší výpravu a společně s nasáváním vánoční atmosféry prozkoumat i nějaké nové město, ve kterém jsme ještě nebyli. Budapešť je podle mého názoru dost podceňovaným místem, co se evropských velkoměst týče. Každý chce navštívit Londýn, Řím nebo Paříž. Ovšem málokdy slyšíte, že by někoho lákala zrovna Budapešť, což je velká chyba.

Usually I go to the Christmas markets to Vienna or Dresden. This year I had an idea to make a bigger trip and explore some new city I have never been before. Budapest is quite underrated European city in my opinion. Everyone wants to go to Paris, London or Rome, but no one goes to Budapest, which is a huge mistake!


 Na cestu jsme vyrazili v sobotu v 5 hodin ráno společně s našima kamarádama. Řízky samozřejmě nesměly chybět. Trasu jsme zvolili přes Bratislavu, ale je možné jet i přes Vídeň. Celou cestu z Prahy až na místo se dá jet po dálnici (Slovenská 10 denní známka stojí 10 eur, Maďarská 12), která byla poloprázdná, takže cesta rychle utekla. I přesto, že jsme měli z googlu vytisknutou mapu, tak jsme celou dobu jeli převážně podle značek. Menší zádrhel nastal až v Budapešti, kde jsme někde špatně odbočili a pořádně se zamotali. Nakonec jsme se museli zeptat na radu místních, kteří nám skvěle poradili a v centru jsme tak byli za chviličku. Ubytování jsme měli zařízené jen pár kroků vedle parlamentu. Říká se, že v centru města je prakticky nemožné zaparkovat, nicméně my měli naprosto odlišnou zkušenost, protože v sobotu v poledne jsme objevili volných míst hned několik a navíc přes celý víkend zdarma.

Our journey started at 5 o'clock in the morning. We were going by car toegether with our friends. The journey from Prague is about 500 km long and you can go on highway all the time (Slovenia vignette costs 10 euro and Hungarian 12 euro). We printed the google map, nevertheless we lost a little in the center of Budapest. Finally some locals helped us. They say it is a huge problem to find a parking space in Budapest but I cannot agree. We found many free places near the parliament in the city center. 



Hned po zaparkování jsme se vydali k našemu ubytování Tüköry apartment, kde nastal menší zádrhel. Ve zkratce se to odehrálo tak, že majitel nám asi 3 hodiny nebral telefon, z booking.com, přes který jsme měli bydlení rezervováno nám slíbili pomoc, ale ozvali se až po 24 hodinách, když už jsme nasedali do auta a odjížděli zpět do Prahy #užpracujunastrašněnegativnírecenzi. Když už jsme se asi po třetím pivu zvedli (žal z promrhaného odpoledne jsme zapíjeli v hospodě), že si najdeme nějaký hotel sami, majitel nám konečně zvednul telefon a po 4 hodinách čekání nás ubytoval. Slevu za potíže jsme z něj vymámili jen 8 euro. I přes tyhle šílený patálie hned zkraje výletu, ubytování nakonec bylo vážně krásný, každého nás stálo 320 Kč za noc a poloha v úplném centru hned vedle největšího highlightu města byla také bezkonkurenční. Hned ten večer jsme se vydali projít si vánoční trhy, které jsou v Budapešti nádherný. Každý stánek je krásně ozdobený, všude hrají koledy a po městě jsou rozmístěné i obrovské adventní věnce. Víc fotek s výzdobou přidám v samostatném foto článku. Ceny jsou ovšem šílené. Klobása za 200 Kč ve městě, které má být údajně o dost levnější než Praha? Každopádně klobása byla ohromná a shodli jsme se na tom, že chutnala o dost líp než ta pražská. Po večerní procházce jsme si v sámošce, kde už byly ceny o poznání lidovější, nakoupili občerstvení na pokrový večer a vydali se zpět na ubytování.

After we went to find our accommodation. We had a reservation through the booking.com, but the owner did not answer our phone for 3 hours. We called also to booking.com, they promised us to help us and then they called back 24 hours later when we were on our way back home #badreviewiscoming. After third beer (we waited in the pub) we decided to go to find some hotel to stay, but finally the owner called us. Well after 4 hours of waiting we had an accommodation. Yay. We got a discount only 8 euros, but the apartment was wonderful, only for 12 euro per night per person, located near the parliament. The same evening we visited the christmas markets which were the most beautiful I have ever seen. Every stand was wonderfuly decorated, christmas song were playing everywhere and there were even the huge advent wreaths in the streets. But the prices were crazy. Saussage for 8 euros in a city that should be cheaper than Prague? Anyway the saussage tasted great. After the night walk we bought some food in a local store and went back home to spend the nigh by playing poker. 


Tüköry Apartment (source)

Druhý den jsme se vypravili nejprve prozkoumat historickou část města, kde jsme ještě objevili spoustu dalších vánočních stánků a já jsem si založila novou tradici - z každých vánočních trhů si přivezu nějakou ozdobu na stromeček a až budu stará, tak budu mít obrovskou sbírku z celého světa, kterou se budu každé vánoce probírat. Z celého města se mi nejvíc líbila procházka přes Chain bridge na druhý břeh řeky, kde jsme si vyšlápli nahoru k Buda hradu, kam se dá dostat i lanovkou, která nám ale za 100 Kč přišla celkem drahá, protože cesta nahoru trvala asi 10 minut a ani to nebyl tak velký kopec. Od hradu jsme se vydali k rybářské baště, která je podle mě spolu s parlamentem nejkrásnější památkou. U bašty je také několik kostelů s nádhernými střechami vykládanými mozaikou. Strašně mě mrzelo, že jsme vychytali snad úplně nejhorší počasí a vyhlídku na druhý břeh řeky jsme měli pořádně mlhavou. Fotky tedy také za moc nestojí. Určitě bych ráda Budapešť navštívila i v létě nebo alespoň v lepším počasí.

Another day we went to explore the historical part of the city where we found also some other christmas markets and I have started a new tradition - from every christmas market I will bring home some small decoration for my christmas tree and when I am old I will have a huge collection. From the Budapest I loved the most the walk through the Chain bridge to the other river bank. We visited the Buda castle and than the fisherman castle which is together with the parliament the most wonderful building in the city. I was sad because of the weather. The photos are so foggy and dark. I must visit Budapest in summer again!

Fisherman castle

Fisherman castle 

Chain bridge

Parliament

Parliament

Víkend jsme zakončili v restauraci, která byla naprosto příšerná, a kdybych si pamatovala její jméno, tak bych vám ho sem určitě napsala s doporučením, ať do ní rozhodně nechodíte. Prvotním varováním mohlo být to, že byla v neděli v poledne úplně prázdná. Bohužel nás to neodradilo a šli jsme dovnitř. Interiér vypadal moc pěkně a čistě, ale pak už to šlo jen z kopce. Záchod horší než na kdejaký benzínce, k čaji jsem dostala citron, na kterém byla plíseň, na hrnečku byl prach ještě asi tak z druhý světový války a pizza quatro formagi, kterou nám přinesli, byla po celém obvodu spálená. To, že jedním ze 4 sýrů byl i taveňák už byla jenom taková srandovní třešnička na dortu. Po obídku jsme se už vypravili k autu a ještě než jsme Budapešť opustili jsme se pobavili nad vánočním během santa clausů podél řeky. 

We finished the weekend in a horrible restaurant. I do not remember its name which is a shame cause I would love to recommend you not to visit it. It was totally empty that should warned us, but the interiour was so nice and clean. Only the interiour. Toilet was even more horrible than in some gas station, the lemon in my tea was mouldy and the tea cup was covered with a dust from the World War II. We ordered pizza quatro formagi which tourned out to be burned and the last highlight of this lunch was the cream cheese in that pizza. 
Next week I will post more photos from this trip so stay tuned. 





2 komentářů:

  1. Budapešť! Přesně jak říkáš - každý chce Paříž nebo Londýn, no mě už delší dobu láká právě toto město. Úplně jsi mě navnadila - měla bych začít plánovat..

    Diary of M

    Hezký den, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Planovat urcite zacni,Budapest je fakt krasna:) Ja sama bych se tam rada podivala jeste jednou.

      Vymazat